Circuitul apei în natură se învață încă de la grădiniță la „Școala Apa Serv”

Circuitul apei în natură se învață încă de la grădiniță la „Școala Apa Serv”

În „Săptămâna verde”, programul educațional derulat în unitățile de învățământ școlar și preșcolar, cu scopul de a-i implica pe elevi și profesori în derularea unor activități extrașcolare care contribuie la protejarea mediului înconjurător și prevenirea și combaterea schimbărilor climatice, Apa Serv Valea Jiului a avut și are un rol determinant.

Este dovedit din plin acest lucru și în aceste zile când, în școlile și grădinițele din Valea Jiului, se derulează o nouă ediție a programului „Săptămâna Verde” iar, odată cu aceasta, crește proporțional și dorința copiilor de a descoperi „drumul apei” din natură la robinet, odată cu procedurile de transformare a acesteia în apă potabilă.

Sute de copii de la mai multe unități de învățământ școlar și preșcolar din Petroșani, Petrila și Lupeni au fost, în aceste zile, oaspeți ai Apa Serv Valea Jiului la stațiile de tratare a apei de la Jieț, Taia sau Brăița. După ce în prima zi a săptămânii, stația de tratare de la Taia a primit vizita elevilor de la Școala gimnazială „I.D. Sârbu” din Petrila, marți, 8 aprilie a fost rândul celor de la Grădința PP3 Petroșani să pornească în călătoria „pe drumul apei” la uzina de apă de la Jieț. Gazde le-au fost aici directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică și ing. Mihaela Sitea, responsabil la Stația de tratare a apei Jieț. Aceștia le-au prezentat copiilor procesul de potabilizare a apei, explicațiile fiind însoțite de aplicații practice derulate în direct, spre încântarea celor mici.

„În fiecare an, avem bucuria să primim sute de copii aici, la Stația de tratare de la Jieț, de la cei mici, de grădiniță, până la cei mari, de liceu. Aceștia se arată de fiecare interesați, încântați și bucuroși să descopere întregul flux tehnologic prin care apa trece din captarea de pe râul Jieț, prin bazinele de decantare, spre rezervoarele de înmagazinare și, de aici, mai departe,până ajunge la robinet. Copiii ne pun multe întrebări și, chiar dacă trebuie să găsim cele mai bune răspunsuri pentru a-i face să înțeleagă procesul complex care se derulează aici, suntem și noi încântați că există acest interes din partea lor”, spune ing. Mihaela Sitea.

Lecțiile deschise derulate în „școala” de la Apa Serv Valea Jiului sunt cu atât mai importante cu cât, în opinia directorului companiei, ing. Cristian Ionică au, pe de o parte, rolul de a transparentiza activitatea operatorului și de a-i face pe copii să înțeleagă munca desfășurată de angajați iar, pe de altă parte, au un rol determinant în conștientizarea nevoii de protejare a mediului și de păstrare a apelor curate, un factor educațional care trebuie cultivat oamenilor de la cea mai fragedă vârstă.

„Noi ne bucurăm foarte mult pentru că există acest interes din ce în ce mai mare al copiilor, preșcolari sau școlari, față de activitatea noastră și-i primim întotdeauna cu brațele deschise. De ce este utilă sau, mai bine spus, necesară o „săptămână verde”? Pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar felul în care vom gestiona pe viitor resursele de apă este unul care devine din ce în ce mai important. Vedem tot mai pregnant că Pământul are nevoie de noi, oamenii, de dovada respectului față de resursele pe care ni le oferă și față de apă, această resursă vitală, în mod special. De aceea, scopul nostru este ca, prin implicarea în acest proiect educațional, să le demonstrăm în primul rând copiilor și, prin aceștia, întregii comunități, cât de important este să protejăm resursele de apă, să respectăm și să protejăm mediul înconjurător”, a declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Pentru că programul „Săptămâna verde” se bucură de interes și, în același timp, de succes, Apa Serv Valea Jiului va păstra porți deschise pentru toate unitățile de învățământ care vor să experimenteze o „lecție deschisă” privind drumul apei din natură la robinetul de acasă.