La aproape 35 de ani de la momentul în care mai ales studenții, dar și în general bucureștenii, aveau să trăiască trista experiență a nefericitelor mineriade, care i-au obligat să-și formeze o impresie total greșită despre oamenii Văii Jiului, un „desant” de oameni de ispravă, promotori ai Ținutului Momârlanilor au ajuns zilele acestea la București, ca invitați speciali ai pasionatului geograf și promotor al turismului românesc, Paul Bordaș, pentru lansarea celui de-al 17-lea album „Fotogeografica”, realizat de acesta în cadrul proiectului național „România Student Tur”.
Albumul care poartă, în mod cu totul și cu totul inspirat, titlul „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri” a fost lansat joi, 10 aprilie 2025, la Casa de Cultură a Studenților București, evenimentul fiind dublat și de o excepțională expoziție cuprinzând fotografiile din albumul documentat în toamna anului trecut de un grup de tineri stundenți pasionați de fotografie împreună cu o parte dintre cei mai cunoscuți și apreciați fotografi ai Văii Jiului. Sute de oameni și, fapt îmbucurător, cei mai mulți tineri, au venit să vadă cum arată, în cea mai frumoasă realitate, Țara dintre Jiuri și să-i cunoască pe momârlani.
Între aceștia s-au aflat și o seamă de personalități publice, de la ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității – Simona Bucura-Oprescu, directorul Direcţiei Diplomație Culturală, Educație și Știință din Ministerul Afacerilor Externe – Andrei Luca, secretarul general al Agenției Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități – Romi Mihăescu, directorul Casei de Cultură a Studenților București – Mihai Moldovan, liderii organizațiilor naționale studențești – Cristian Ghiurcă (UNSR), Romina Pascaru (ANSR), Paul Sumanar (ANOSR) ș.a.
Cuvintele frumoase ale invitaților, la adresa proiectului național „România Student Tur” și a celui mai recent produs editorial din cadrul acestuia, albumul dedicat Ținutului Momârlanilor – Țara dintre Jiuri, dar mai ales impresiile puternic pozitive pe care le-au lăsat asupra celor prezenți imaginile fotografilor Sergiu Vințan, Dan Gavrilă, Radu Tamasi, Claudiu Oros, Gabriel Hotea, Dragoș Dula, Liviu Suciu, Vasile Laurențiu Sorin, Marius Hardulea, Tiberiu Feczko, Andrei Mureșan, Grigore Roibu, Ioan Oprișan, Ecaterina Bordaș, Vlad Ursu, dar și recitalul folcloric al momârlăncuțelor Roberta Maxer și Antonia Moraru și videoclipul lui Andrei Calotă, fac dovada faptului că acest proiect a reușit să-și atingă pe deplin scopul, dezvăluind bucureștenilor și întregii Românii adevărata identitate a Văii Jiului.
„Voi sunteți influencerii frumosului românesc. Acest proiect — Romania Student Tour — e dovada clară că atunci când cultura, tinerețea și pasiunea se întâlnesc, rezultatul nu poate fi decât inspirațional. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale e onorat să susțină astfel de inițiative care pun în lumină ceea ce avem mai valoros: patrimoniul natural și cultural și energia tinerilor care vor să-l ducă mai departe. România are viitor — și, judecând după expoziția aceasta… e un viitor fotogenic!”, le-a transmis tinerilor fotografi ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
La inimile oamenilor prezenți la acest eveniment au ajuns și cuvintele transmise de eminentul scriitor și etnolog dr. Dumitru Gălățan-Jieț, cel care depune de mai bine de două decenii eforturi considerabile pentru a-i scoate la lumină pe momârlani, cu toate frumusețile care-i definesc pe aceștia, eforturi care i-au adus nu doar binemeritatul apelativ de „academician al momârlanilor”, ci și marele premiu Exclusiv, de „Om al Anului 2024 în Valea Jiului”. Un premiu similar i-a fost conferit, chiar în cadrul festivității de la București, și fondatorului proiectului prin care a fost realizat acest album, geograful Paul Bordaș. „Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică dedicată în exclusivitate tinerilor, Fotogeografica, și pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Cu satisfacția încă unui proiect reușit, al 17-lea album, dedicat Ținutului Momârlanilor – Țara dintre Jiuri, le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes, oferindu-ne ocazia să prezentăm românilor și lumii întregi un alt colț de țară deosebit de frumos, în care natura se împletește cu tradițiile și cultura unor oameni de excepție”, a declarat Paul Bordaș.
Absolut încântată de reușita acestui proiect de declară și Claudia Șandru, pasionatul promotor al Văii Jiului, fondator și coordonator al Asociației „Ținutul Momârlanilor” sub egida căreia se derulează unele dintre cele mai frumoase proiecte care au ca scop prezentarea și promovarea acestui ținut de poveste și al oamenilor deosebiți care-i dau valoare. „De 4 ani viața mea se împarte între familia mea, activitatea în domeniul dizabiliății din București și proiectele de promovare a comunității de momârlani din Valea Jiului, iar cu acest prilej a fost prima dată când le-am îmbinat și a trebuit să vorbesc despre momârlani în București. Încă mai simt emoția, adrenalina și bucuria întâlnirii cu atât de mulți oameni iubitori de frumos, atât de mulți prieteni cărora le-am putut prezenta o mică parte din ceea ce înseamnă cu adevărat acest ținut pe care-l port în suflet de când l-am descoperit și pe care mă bucur că românii au ocazia să-l cunoască și astfel, să-l aprecieze, din ce în ce mai bine. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la realizarea acestui album deosebit și pe cei care au fost, la acest eveniment, minunați ambasadori ai momârlanilor în București. Mulțumim domnului Paul Bordas pentru că ne-a ales să fim parte din proiectul dumnealui de suflet- România Student Tour, mulțumim doamnei ministru pentru cuvintele frumoase adresate la începutul evenimentului și pentru dorința de a veni în ținut să ne cunoască, tuturor celor prezenți la eveniment care ne vor descoperi prin fotografiile aflate în catalogul primit gratuit la finalul evenimentului”, a declarat Claudia Șandru, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor.
De faptul că frumusețile naturale ale acestui areal, bogăția tradițiilor și folclorul autentic devin tot mai mult repere ale Țării dintre Jiuri se bucură, poate, cel mai mult, chiar momârlanii Văii Jiului care constată acum că li s-a făcut dreptate nu doar la nivel lingvistic, prin corectarea definiției termenului de momârlan din DEX, ci și că prin acest proiect și multe altele care l-au precedat și care vor urma, proiecte care dezvăluie cartea de vizită a unei regiuni de basm (Țara dintre Jiuri) și a unor oameni de toată isprava ce se revendică a fi descendenți ai dacilor liberi.