Minunate elemente de tezaur folcloric și zestre etonografică a Ținutului Momârlanilor, nedeile de după Paște fac parte, de sute de ani, din preocupările băștinașilor Țării dintre Jiuri. Oamenii din zonele rurale ale Văii Jiului își dau întâlnire, după un calendar precis și un ritual respectat cu sfințenie din tată-n fiu, pentru a duce mai departe acest obicei străbun.
Cu toate că nedei momârlănești au loc, după Paște, în toate localitățile de pe Valea Jiului, cele mai numeroase dar și cele care par să adune cei mai mulți participanți sunt cele care se desfășoare în satele Petrilei. Începute chiar în ziua de Paște, în satul Jieț, nedeile „de vatră” ale momârlanilor petrileni au continuat în a doua zi de Paște, la Taia și în Andronești, urmând să se încheie în Duminica Tomii, cu nedeia de la Cimpa.
Profitând de vremea bună, sute de oameni s-au adunat și în acest an și la cele două nedei din a doua zi a sărbătorii Paștelui, la Taia în locul cunoscut drept „la stâlp” (într-o curte străjuită de un stâlp de înaltă tensiune), pe malul pârâului Taia, în imediata vecinătate a Bisericii ortotodoxe ce poartă hramul ”S. Ierarh Nicolae”. În timp ce oamenii se află la slujba religioasă, destonici gospodari încing cazanele cu fiertură de miel, cu varză murată și carne de oaie și, bineânșeles, cu nelipsitul și inegalabilul păsat. Aici, în Taia, l-am găsit, preocupat și implicat ca fiu al satului, și pe primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.
Acesta ne spune că, împreună cu viceprimarul Marius Heljiu, dar și cu alți oameni cu responsabilități sociale, sunt nelipsiți de la nedeile momârlanilor, încă de pe vremea copilăriei. Primarul Vasile Jurca mărturisește că, parcă în copilăria sa, nedeile acestea erau mult mai emoționante ca în prezent, dar în același timp se declară bucuros că petrilenii de astăzi duc mai departe tradiția și că tot mai mulți tineri se alătură celor care păstrează acest obicei străbun. Primarul Vasile Jurca speră, în același timp, că și aceste obiceiuri de Paște, la fel ca multe alte atracții care derivă din viața arhaică a momârlanilor, care din fericire să mai păstrează nealterate în comunitățile rurale din localitate, vor constitui tot atâtea puncte de atracție pentru turiștii care doresc să descopere România autentică.
Din fericire, an de an, numărul oamenilor care vin în perioada Paștelui la Petrila, pentru a descoperi aceste obiceiuri de tezaur și pentru a se bucura de buna primire a destoinicilor momârlani este tot mai mare. Așa cum este, de altfel, și bucuria gazdelor de a-i primi ca oaspeți la ceas de mare sărbătoare creștină, pe toți cei care vor să descopere aceste veritabile comori ale satului românesc tradițional.
Succesul nedeilor de la Jieț, din Taia și Andronești, cărora li se va alătura, fără îndoială, și succesul nedeilor de la Cimpa și Răscoala și a celorlalte care se vor mai desfășura pe aceste meleaguri, culminând cu marea nedeie câmpeneasă de la Poiana Muierii, determină autoritățile locale să ia în calcul organizarea unui eveniment similar, în premieră, și la nou înființatul Muzeu al Satului Momârlănesc dat în circuit la finele anului trecut.