Universitatea din Petroșani are un nou „Doctor Honoris Causa”: prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu

Universitatea din Petroșani are un nou „Doctor Honoris Causa”: prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu

Comunitatea academică de la Universitatea din Petroșani s-a îmbogățit cu un nou și valoros membru de onoare, după ce Senatul Universitar a decis acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa” apreciatului prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu, reputat profesor universitar de geologie si geofizica al Universității din București, personalitate academică a lumii științifice recunoscut la nivel național și internațional.

Acesta a fost propus pentru onorantul titlu de către conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț,
decanul Facultății de Mine de la
Universitatea din Petroșani.

Titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani i-a fost decernat prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 24 aprilie 2025, în plenul Senatului academic al instituției de învățământ superior din Valea Jiului.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu a arătat, cu acest prilej, că aprecierea de care se bucură astăzi Universitatea din Petroșani este, fără îndoială rezultatul eforturilor pe care comunitatea universitară a acestei instituții le-a depus de-a lungul vremii pentru afirmarea, pe multiple planuri, în lumea academică din țară și din străinătate, iar drumul ascendent în planul percepției, dar mai ales în conținutul calitativ al activităților didactice, de cercetare științifică și dezvoltare instituțională a Universității din Petroșani a fost susținut și prin sprijinul pe care personalități marcante ale lumii academice din țară și din străinătate l-au acordat în mod constant și dezinteresat acestei instituții.

În rândul acestora se numără și prof.univ. dr.ing. Victor Mocanu. „Profesorul Victor I. MOCANU în aproape toate misiunile sale din afara României a promovat Universitatea din Petroșani, ghidând o serie de potențiali studenți, în special din Africa și Asia spre domeniul ingineriei miniere petroșenene, iar în acest fel domnia-sa a confirmat prestigiul de care se bucură universitatea noastră în rândul comunității academice din România și din lume”, a declarat rectorul Sorin Mihai Radu.

În cadrul discursului „Laudatio” pe care acesta l-a rostit la ceremonia de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani domnului prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu, acesta a evidențiat principalele realizări profesionale pe care distinsul profesor le-a acumulat, în cei 40 de ani de activitate academică. „Mărturisesc faptul că a scrie un Laudatio pentru profesorul Victor I. MOCANU a fost o sarcină plăcută și destul de facilă. A fost suficient să citesc CV-ul, și am realizat că am onoarea de a aprecia o impresionantă și complexă personalitate, cu o activitate academică deosebita, un om dedicat cercetării științifice și educării tinerei generații”, a spus rectorul Sorin Mihai Radu.

Profesorul Victor MOCANU actualmente profesor universitar de geologie și geofizică al Universității din București are o prodigioasa activitate atât ca specialist, manager, dar și cercetător. În perioada 2005-2008 a fost Director de departament, iar in perioada 2009-2020 a fost Decanul Facultății de Geologie si Geofizica din Universitatea București. În același timp a fost decan fondator al Postgraduate School, Botswana International University of Science and Technology (2017-2019) și Executive Director al American Geophysical Union, Washington DCEste, de asemenea, profesor invitat la Universitatea din Florida, (SUA) și Universitatea de Geoștiințe din China, dar și profesor onorific „Doctor Honoris Causa” al Universității de Geoștiințe din Beijing (China).

La toate acestea se adaugă o serie de prestigioase titluri și responsabilități pe care reputatul prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu le-a avut în mediul academic național și internațional,dar și în activități de cercetare și dezvoltare, în prestigioase organizații naționale și internaționale sau la nivel guvernamental. În prezent, spre exemplu, este membru membru în Comisia de Inginerie Geologică a Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior, în Consiliul Științific UNESCO sau în Consiliul Științific ReFiNe (Research on Fracking in Europe – consorțiu de universități britanice). Este, de asemenea, laureat al premiului GetEnergy: „Cel mai bun parteneriat educațional/industrie” confeti la Londra, în 2014 și al premiului „Craig J. Beasley pentru contribuție social” al Societății Geofizicienilor de Explorare din SUA, conferit la  Houston, în 2022.

„Pentru Universitatea din Petroșani este o mare onoare faptul că distinsul prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu a acceptat să facă parte din comunitatea noastră academică. Îi mulțumim pentru acest lucru, dar mai ales pentru faptul că s-a dovedit, în toți acești ani, un susținător al Universității din Petroșani, un veritabil ambasador al nostru în țară și în lume, conferind Universității din Petroșani un plus de prestigiu confirmat de recomandările sale”, a mai arătat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

La rândul său, prof.univ.dr.ing. Victor Mocanu a mulțumit Senatului academic al Universității din Petroșani pentru onoarea de a fi primit în comunitatea de onoare a acestei instituții de învățământ superior, reconfirmându-și angajamentul de a duce mai departe informațiile și recomandările pentru școala superioară din Petroșani în întreaga lume.

***

LAUDAȚIO

Domnului Profesor universitar doctor VICTOR I. MOCANU din cadrul Universității din Bucuresti, cu ocazia acordării de către Universitatea din Petroșani a Titlului de Doctor Honoris Causa

Este o mare plăcere și, de asemenea, o deosebită onoare de a prezenta acest Laudatio cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Petroșani, profesorului dr. VICTOR I. MOCANU, distins profesor al Universității din București.

Aprecierea de care se bucură astăzi Universitatea din Petroșani este, fără îndoială rezultatul eforturilor pe care comunitatea universitară a acestei instituții le-a depus de-a lungul vremii pentru afirmarea, pe multiple planuri, în lumea academică din țară și din străinătate. Se poate constata cu ușurință și îndreptățită satisfacție că demersurile profesionale, științifice și manageriale au avut un puternic impact în spațiul universitar românesc. Drumul ascendent în planul percepției, dar mai ales în conținutul calitativ al activităților didactice, de cercetare științifică și dezvoltare instituțională a Universității din Petroșani a fost susținut și prin sprijinul pe care personalități marcante ale lumii academice din țară și din străinătate l-au acordat în mod constant și dezinteresat acestei instituții.

Mărturisesc faptul că a scrie un Laudatio pentru profesorul Victor I. MOCANU a fost o sarcină plăcută și destul de facilă. A fost suficient să citesc CV-ul, și am realizat că am onoarea de a aprecia o impresionantă și complexă personalitate, cu o activitate academică deosebita, un om dedicat cercetării științifice și educării tinerei generații.

Profesorul Victor MOCANU actualmente profesor universitar de geologie si geofizică al Universității din București are o prodigioasa activitate atât ca specialist, manager, dar si cercetător. În perioada 2005-2008 a fost Director de departament, iar în perioada 2009-2020 a fost Decanul Facultății de Geologie și Geofizică din Universitatea București. În acelasi timp a fost decan fondator al Postgraduate School, Botswana International University of Science and Technology (2017-2019) și Executive Director al American Geophysical Union, Washington DC.

Pe lângă cele mentionate, experiența profesională se concretizeaza prin:

  • (2008-2009)    Director executiv asociat, Uniunea Geofizică Americană, Washington DC, SUA
  • 2007-2009       Profesor de Geofizică, Departamentul de Geofizică, Universitatea din București
  • 1998-2007       Conferențiar universitar, Departamentul de Geofizică, Universitatea din București
  • 1997-1998       Lector universitar, Departamentul de Geofizică, Universitatea din București
  • (1996-1997)    Postdoc (cercetător asociat), Universitatea de Stat din Oregon, SUA
  • Lector universitar, Departamentul de Geofizică, Universitatea din București
  • 1987-1993      Asistent, Departamentul de Geofizică, Universitatea din București
  • Cercetător, Observatorul Geofizic „Surlari” (Institutul Geologic al României)
  • Șef de echipă, Prospecțiuni magnetometrice, Carpații Orientali și Meridionali (obiective: pământuri rare, mangan)

 Are numeroase publicații în revistele ISI: Geology, Tectonophysics, Geophysical Journal International, Earth and Planetary Science Leatters, Geology, Journal of Geodynamics, GS Today, EOS, etc. Pentru a ilustra publicistica sa vastă am considerat că este mai elocvent decât înșiruirea lucrărilor sale valoroase să prezint în sinteza indicia Hirsch și citările domnului profesor Victor MOCANU. 

Indexul Hirsch și citările (la 31 ianuarie 2025)

Sistem de clasament Indexul Hirsch CitĂRI AltELE
Google Scholar 24 1763 Indice i10: 40
Research Gate 21 1372 Scor de interes de cercetare: 812.6
Web of Science 16 709 Citarea articolelor: 552

Pentru a sublinia în continuare calitățile deosebite care l-au recomandat pentru acest titlu onorific subliniez performanțele domniei sale în:

* Industrie:

  • membru al Consiliului de Administrație și Președinte al Consiliului Științific, S.C. PROSPECTIUNI SA (2023-prezent)
  • ONG (Uniunea Geofizică Americană): Supravegherea Departamentului de Finanțe, Informare Publică și Relații Internaționale ale AGU; responsabil cu comitetele de funcționare: Participare Internațională, Buget și Finanțe și Informații Publice; ofițer de legătură pentru următoarele secții: Tectonofizică, Seismologie; ofițer de legătură pentru următoarele focus grupuri: Informatică în științele Pământului și spațiului, Informații despre științele Pământului și planetare, Hazarde naturale, și Studiul interiorului adânc al Pământului

* Sistemul de cercetare:

  • membru al grupului de cercetare al Biroului de Expertiză și Consultanță, Universitatea din București
  • interpretarea geologică a datelor geologice și geofizice din bazinele sedimentare din România, Asia de Est și de Sud-Est și SUA, geodinamica zonei de Triplă Joncțiune, Pacific Northwest și Haida Gwaii 

* Sarcini de conducere (detalii):

  • Membru ales al Senatului Universității din București (2008-2020); BIUST (2017-2019)
  • Membru, Consiliul de Administrație al Universității din București (2009-2020)
  • Director executiv asociat, Uniunea Geofizică Americană (2007-2009): responsabilități: afaceri internaționale ale Uniunii, investiții financiare pe termen scurt și lung ale Uniunii
  • Membru, Comitetul consultativ european pentru Uniunea Geofizică Americană (2004 – 2006)
  • Membru, Comitetul de lectori distinși, Asociația Americană a Geologilor Petrolului (2006 – prezent)
  • Membru, Comitetul de Publicații, Uniunea Internațională de Științe Geologice (IUGS) (2002 – 2005)
  • Consilier principal, Anul Internațional al Planetei Pământ (2004 – 2007) – inițiativă UNESCO și IUGS sub umbrela ONU
  • Secretar, Bucharest Geoscience Forum, România (1995 – prezent)
  • Șeful delegației României, al 31-lea Congres Geologic Internațional, Rio de Janeiro, Brazilia (2000), al 35-lea CIG, Cape Town, Africa de Sud (2016), al 36-lea CIG, Delhi, India (2020) și al 37-lea CIG, Busan, Coreea (2024)
  • Președinte și organizator, sesiuni științifice ale diferitelor întâlniri anuale AGU, AOGS, SEG, EAGE și EGS

* Afiliere profesională și responsabilități:

  • Societatea de Geofizician de Explorare (SUA). Vicepreședinte al Comitetului consultativ global – GAC (2015-2016), președinte al GAC (2016-2018), fost președinte al GAC (2018-2020). Membru al Consiliului și membru al Comitetului pentru Programe Universitare și Studențești
  • Asociația Americană a Geologilor Petrolieri. Membru al Comitetului de lectori distinși
  • Asociația Europeană a Geocercetătorilor și Inginerilor. Membru al Consiliului
  • Uniunea Geofizică Americană
  • Societatea Română de Geofizică. Președinte (2012-prezent)
  • Forumul de Geoștiințe București. Secretar (1996-prezent)
  • Expert, Comitetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Guvernul României (2015-prezent; comitetul pentru hazarde naturale)
  • Expert, Comisia interministerială a Guvernului României – Legea minelor (2016-2018)
  • Președinte al Consiliului Științific, Prospectiuni SA (2023-prezent)
  • Membru al Consiliului de Administrație, Prospectiuni SA (2022-prezent) 

* Organizator de întâlniri științifice:

14 conferințe și workshop-uri internaționale specializate organizate în România, SUA, Chile, Botswana, Vietnam, PR China, Thailanda, Taiwan și Japonia 

* Participarea la întâlniri internaționale ale societăților profesionale:

Peste 200 de participări, peste 150 de discuții (multe dintre ele invitate/key-note) prezentate la întâlnirile internaționale ale Societății Geofizicienilor de Explorare, Asociației Europene a Geocercetătorilor și Inginerilor, Asociației Americane a Geologilor Petrolieri, Uniunii Geofizice Americane, Uniunii Europene de Geoștiințe, Uniunii Internaționale de Științe Geologice, Congresului Geologic Internațional etc. 

* Editor:

  • Membru al Comitetului de redacție, Episodes – Uniunea Internațională a Științelor Geologice (2012-prezent)
  • Membru al Comitetului de redacție, Journal of Geodynamics (2010-2015)
  • Co-editor invitat, patru volume speciale de Tectonophysics (Elsevier Science) dedicate Bazinului Carpato-Pannonic, Indochina, Vietnam
  • Editor a trei volume speciale ale Bucharest Geoscience Forum. 

* Evaluare și clasament:

  • Membru, Comisia de Inginerie Geologică a Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (Expert, 2014-prezent)
  • Membru, Comisia 5, CNATDCU (2014-2018)
  • Membru al Consiliului Științific, UNESCO (2004-prezent)
  • Membru al Consiliului Științific, ReFiNe (Research on Fracking in Europe – consorțiu de universități britanice) (2013-prezent) 

* Profesor invitat

Universitatea din Florida, SUA; Universitatea de Geoștiințe din China, PR China

* Premii

  • Premiul GetEnergy: „Cel mai bun parteneriat educațional/industrie”, Londra, 2014
  • Societatea Geofizicienilor de Explorare, SUA: Premiul Craig J. Beasley pentru contribuție socială, Houston, 2022

* Referințe disponibile la cerere:

  1. Randell A. Stephenson, Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie
  2. Șerban Agachi, BIUST, Botswana și Universitatea „Babeș Bolyay” Cluj Napoca, România
  3. Gehrig Stannard Schultz, Geofizician șef, EPI Group, Marea Britanie
  4. Dennis Siginer (Profesor distins), Universitatea din Santiago de Chile
  5. Dr. Alexander Mihai Popovici, CEO și Președinte, Z-Terra, SUA.

Ca o încununare a meritelor sale deosebite în domeniul cercetării, i s-a acordat distincția de „Dr.Honoris Causa” („Profesor onorific)”, Universitatea de Geoștiințe din China, Beijing (2017)

Atât specialistul, cât și dascălul și cercetătorul pot privi înapoi la șirul lung de lucruri bune care reies din succesele sale, cu satisfacția pe care puține profesii ajung să o cunoască. Profesorul Victor I. MOCANU în aproape toate misiunile din afara României a promovat Universitatea din Petroșani, ghidând o serie de potențiali studenți, în special din Africa și Asia, spre domeniul ingineriei miniere petroșenene.

Apreciind cu înaltă admirație și profund respect activitatea Profesorului Victor I. MOCANU prezentată aici în câteva rânduri, Universitatea din Petroșani, a hotărât în ședința de Senat din data de 24 aprilie 2025 să-i fie conferită cea mai înaltă distincție academică, aceea de DOCTOR HONORIS CAUSA!

R E C T O R,
Prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai RADU